Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Google για πρώτη φορά προβλέπει το έμφραγμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά για την τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι, επίσης, ένα παράθυρο για τη διάγνωση ενός μελλοντικού εμφράγματος και άλλων πιθανών προβλημάτων στην καρδιά.

Ερευνητές της Google, με επικεφαλής τη δρα Λίλι Πενγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής “Nature Biomedical Engineering”, ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.

Οι επιστήμονες της Google ανέφεραν ότι η μέθοδός τους είναι ακόμη λιγότερο ακριβής σε σχέση με άλλες πιο παραδοσιακές και πιο επεμβατικές τεχνικές, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη βελτίωση, προτού αξιοποιηθεί κλινικά, κάτι που θα πάρει λίγα χρόνια. 

Το «έξυπνο» σύστημα έχει ήδη ακρίβεια περίπου 70% στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία. Το σύστημα «εκπαιδεύθηκε» αναλύοντας στοιχεία για πάνω από 284.000 ασθενείς και στη συνέχεια δοκιμάσθηκε σε σχεδόν 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρχικά ο αλγόριθμος “βαθιάς μάθησης” του συστήματος αναπτύχθηκε για να μελετά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού και να εικάζει κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι καπνιστής ή έχει υπέρταση. Στην πορεία όμως έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό.

protothema.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκλήρωση Διαδικασίας Αξιοποίησης της Περιοχής για τη Δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στην Τρίπολη

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιοποίησης της περιοχής που θα φιλοξενήσει το Πάρκο Μνήμης στην Πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουλίου, υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την αγορά της σχετικής έκτασης, επισφραγίζοντας την σημαντική αυτή στιγμή. «Ο διάλογος αποτελεί την καρδιά της δημοκρατίας και το θεμέλιο

Ολοκληρώθηκε το 30ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αφιερωμένο σε όλους τους Καλλιτέχνες του Χορού, με sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού και πλήθος κόσμου καθημερινά στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε χθες το 30ο επετειακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα. Το φετινό φεστιβάλ διήρκεσε  από τις 12 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου φιλοξενώντας συνολικά 19 παραγωγές, 10

Let’s Booktalk: Σειρά «Τα παιδιά διαβάζουν αρχαίους» από τις Εκδόσεις Κάκτος

Οι Εκδόσεις Κάκτος έχοντας πάντα ως γνώμονα τη διάδοση...

Κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λουτρακίου

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λουτρακίου «Ιωάννης Συμεών Λαζαρίδης» θα παραμείνει κλειστό για σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου και αύριο, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 λόγω τεχνικών εργασιών. Για την επαναλειτουργία του, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο