Μπριάμ το καλοκαιρινό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«αυτό που τρώμε, είναι αυτό που βρίσκουμε να φάμε εκεί στον τόπο που ζούμε»

Το παραπάνω ίσχυε κατά βάση αρκετά χρόνια πριν και διήρκεσε αιώνες ολόκληρους. Και επειδή διήρκεσε τόσα πολλά χρόνια, αυτή η διαθεσιμότητα τροφίμων καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές μας διαιτητικές συνήθειες ως σήμερα.

Ε, το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα βρίσκουμε πολλά ζαρζαβατικά στην εποχή τους, μεταξύ των οποίων το κολοκύθι και οι πιπεριές, λαχανικά που συνθέτουν το περίφημο μπριάμ. Επομένως, το μπριάμ είναι τα λαχανικά που βρίσκουμε στην εποχή τους και τα τρώμε όλα μαζί, σε διάφορες αναλογίες.
Έχουμε την τύχη το μπριάμ να είναι ένα από τα «ελληνικά σύνθετα φαγητά», του οποίου η θρεπτική αξία και οι πρώτες ύλες έχουν προσδιοριστεί (‘Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών’- Φορέας: Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ). Οπότε, έτσι γνωρίζουμε ότι μια τυπική μερίδα μπριάμ (200γρ) περιέχει:
-4,4 γρ φυτικές ίνες (το 25% περίπου των ημερήσιων αναγκών),
-τη μισή ποσότητα σχεδόν των αναγκών μας σε βιταμίνη C,
-και βέβαια όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα εξαιρετικά λαχανικά που συμμετέχουν στην παρασκευή του.

Μία μερίδα μπριάμ, χωρίς τα συνοδευτικά προσφέρει 270-290 θερμίδες.
Γίνεται πλήρες γεύμα παρουσία (παραδοσιακά) φέτας ή άλλου τυριού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε για τη σιλουέτα σας, είναι η ποσότητα λαδιού που ρίχνετε στη συνταγή (1 κσ ελαιόλαδο ανά μερίδα είναι αρκετή) και βέβαια η ποσότητα του συνοδευτικού τυριού και ψωμιού.
Προσθέστε θυμάρι..
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στο μπριάμ είναι γνωστό ότι περιέχει τα δημοφιλή και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αν χρησιμοποιήσετε θυμάρι (αντί για μαϊντανό), καταφέρνετε, λόγω των αντιοξειδωτικών του, να προστατεύσετε την αλλοίωση των μονοακόρεστων λιπαρών κατά το ψήσιμο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Med
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείτε ζωντανά την τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (22/11/24)

https://www.youtube.com/live/VqsOAunvaqU Θέματα της ημερήσιας διάταξης : 1. Λήψη απόφασης σχετικά με...

Σημαντικές επαφές του προέδρου ΣΕΒΙΠΕΤ στο πλαίσιο του 5ου ΣΔΙΤ FORUM

Στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (...

Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Ι.Μ. Καλτεζών-Στενή Συνεργασία Περιφέρειας και Εκκλησίας

Την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, με σκοπό την ενημέρωση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Επιφανίου για την πρόοδο των σχεδίων της Περιφέρειας σχετικά με την αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής Ιεράς Μονής Καλτεζών. Κατά τη διάρκεια

Δημήτρης Πτωχός: «Η συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενισχύει την ασφάλεια και την ανάπτυξη»

Μια σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στο επίκεντρο της συνάντησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ