Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μπριάμ το καλοκαιρινό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«αυτό που τρώμε, είναι αυτό που βρίσκουμε να φάμε εκεί στον τόπο που ζούμε»

Το παραπάνω ίσχυε κατά βάση αρκετά χρόνια πριν και διήρκεσε αιώνες ολόκληρους. Και επειδή διήρκεσε τόσα πολλά χρόνια, αυτή η διαθεσιμότητα τροφίμων καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές μας διαιτητικές συνήθειες ως σήμερα.

Ε, το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα βρίσκουμε πολλά ζαρζαβατικά στην εποχή τους, μεταξύ των οποίων το κολοκύθι και οι πιπεριές, λαχανικά που συνθέτουν το περίφημο μπριάμ. Επομένως, το μπριάμ είναι τα λαχανικά που βρίσκουμε στην εποχή τους και τα τρώμε όλα μαζί, σε διάφορες αναλογίες.
Έχουμε την τύχη το μπριάμ να είναι ένα από τα «ελληνικά σύνθετα φαγητά», του οποίου η θρεπτική αξία και οι πρώτες ύλες έχουν προσδιοριστεί (‘Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών’- Φορέας: Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ). Οπότε, έτσι γνωρίζουμε ότι μια τυπική μερίδα μπριάμ (200γρ) περιέχει:
-4,4 γρ φυτικές ίνες (το 25% περίπου των ημερήσιων αναγκών),
-τη μισή ποσότητα σχεδόν των αναγκών μας σε βιταμίνη C,
-και βέβαια όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα εξαιρετικά λαχανικά που συμμετέχουν στην παρασκευή του.

Μία μερίδα μπριάμ, χωρίς τα συνοδευτικά προσφέρει 270-290 θερμίδες.
Γίνεται πλήρες γεύμα παρουσία (παραδοσιακά) φέτας ή άλλου τυριού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε για τη σιλουέτα σας, είναι η ποσότητα λαδιού που ρίχνετε στη συνταγή (1 κσ ελαιόλαδο ανά μερίδα είναι αρκετή) και βέβαια η ποσότητα του συνοδευτικού τυριού και ψωμιού.
Προσθέστε θυμάρι..
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στο μπριάμ είναι γνωστό ότι περιέχει τα δημοφιλή και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αν χρησιμοποιήσετε θυμάρι (αντί για μαϊντανό), καταφέρνετε, λόγω των αντιοξειδωτικών του, να προστατεύσετε την αλλοίωση των μονοακόρεστων λιπαρών κατά το ψήσιμο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Med
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ημερίδα για το ελαιόλαδο στην Κορώνη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:30, στο κτήριο Κλάπα (Ράλλη Περικλή 14) στην Κορώνη. Θα αναπτυχθούν τα θέματα: 1. Καλλιέργεια της ελιάς στην κλιματική αλλαγή και ειδικά μετά από περίοδο ανομβρίας 2. Προβλήματα νομοθεσίας

Υπεγράφη η σύμβαση για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Αργολίδας

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας υπεγράφη η σύμβαση για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο και τους κόμβους της περιοχής. Τη σύμβαση, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ, υπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Γιάννης Μαντζούνης και ο ανάδοχος του έργου. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ

Πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου για το 2025-Έργα, δράσεις και ευχές για το νέο έτος

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2025, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, κ. Χρήστου Λαμπρόπουλου. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα με φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης. Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου έτους, ο κ. Λαμπρόπουλος ευχήθηκε «καλή και δημιουργική χρονιά» σε όλους τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ