Δευτέρα, 10 Μαρτίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μπριάμ το καλοκαιρινό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«αυτό που τρώμε, είναι αυτό που βρίσκουμε να φάμε εκεί στον τόπο που ζούμε»

Το παραπάνω ίσχυε κατά βάση αρκετά χρόνια πριν και διήρκεσε αιώνες ολόκληρους. Και επειδή διήρκεσε τόσα πολλά χρόνια, αυτή η διαθεσιμότητα τροφίμων καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές μας διαιτητικές συνήθειες ως σήμερα.

Ε, το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα βρίσκουμε πολλά ζαρζαβατικά στην εποχή τους, μεταξύ των οποίων το κολοκύθι και οι πιπεριές, λαχανικά που συνθέτουν το περίφημο μπριάμ. Επομένως, το μπριάμ είναι τα λαχανικά που βρίσκουμε στην εποχή τους και τα τρώμε όλα μαζί, σε διάφορες αναλογίες.
Έχουμε την τύχη το μπριάμ να είναι ένα από τα «ελληνικά σύνθετα φαγητά», του οποίου η θρεπτική αξία και οι πρώτες ύλες έχουν προσδιοριστεί (‘Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών’- Φορέας: Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ). Οπότε, έτσι γνωρίζουμε ότι μια τυπική μερίδα μπριάμ (200γρ) περιέχει:
-4,4 γρ φυτικές ίνες (το 25% περίπου των ημερήσιων αναγκών),
-τη μισή ποσότητα σχεδόν των αναγκών μας σε βιταμίνη C,
-και βέβαια όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα εξαιρετικά λαχανικά που συμμετέχουν στην παρασκευή του.

Μία μερίδα μπριάμ, χωρίς τα συνοδευτικά προσφέρει 270-290 θερμίδες.
Γίνεται πλήρες γεύμα παρουσία (παραδοσιακά) φέτας ή άλλου τυριού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε για τη σιλουέτα σας, είναι η ποσότητα λαδιού που ρίχνετε στη συνταγή (1 κσ ελαιόλαδο ανά μερίδα είναι αρκετή) και βέβαια η ποσότητα του συνοδευτικού τυριού και ψωμιού.
Προσθέστε θυμάρι..
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στο μπριάμ είναι γνωστό ότι περιέχει τα δημοφιλή και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αν χρησιμοποιήσετε θυμάρι (αντί για μαϊντανό), καταφέρνετε, λόγω των αντιοξειδωτικών του, να προστατεύσετε την αλλοίωση των μονοακόρεστων λιπαρών κατά το ψήσιμο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Med
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής
Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσληψη νέων μόνιμων υπαλλήλων στην ΠΕ Λακωνίας και συνάντησή τους με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Λακωνίας δυναμώνει το στελεχιακό μόνιμο προσωπικό της καλωσορίζοντας 3 νέους υπαλλήλους, οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω γραπτού διαγωνισμού (Προκήρυξη 3ΓΒ/2003) και εντάσσονται στην υπηρεσία της Περιφέρειας ώστε να ενισχύσουν το έργο της. Οι Κουτσούκου Ελένη ΠΕ Γεωπόνων, Σαμπρίκης Ηλίας ΠΕ Γεωπόνων και Σταθόπουλος Αναστάσιος ΠΕ Πληροφορικής συναντήθηκαν σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας  Θεόδωρο

Τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη επισκέφθηκε την Δευτέρα (10/3) ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Νήσων (Υποστράτηγος) Βασίλειος Σολδάτος στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας στην Πελοπόννησο.  Τον Βασίλειο Σολδάτο συνόδευαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Ανδρέας Καπουράλος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών

Έργο Χαρτογράφησης Εδάφους στην περιοχή της Θυρέας

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας εκφράζει την υποστήριξή του στο...

Ανασχηματισμός: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Το κουβάρι του ανασχηματισμού θα αρχίσει να ξετυλίγεται από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ