Η 1η Πέμπτη του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων (International School Meals Day), να λοιπόν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τακτικές και χειρισμούς για την καλύτερη διατροφή του παιδιού στο σχολείο.
Σκεφτείτε πρώτα αυτό:
αν το παιδί πάρει μαζί του 1 φρούτο και 1 λαχανικό στο σχολείο, τότε έχει ήδη καλύψει το 40% των ημερησίων αναγκών σε φρούτα και λαχανικά, το 50% των αναγκών σε φυτ. ίνες, το 50% των αναγκών σε βιταμίνη C (ανάλογα με τις επιλογές σας). Αν προστεθεί και 1 μερίδα γαλακτοκομικού, τότε καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών σε ασβέστιο.
Επομένως, ιδιαίτερα για τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού που δεν υπάρχουν κυλικεία, έχετε την ευκαιρία να φτιάχνετε ένα λαχταριστό και υγιεινό κολατσιό για το παιδί.
Φτιάχνοντας το lunch box (δοχείο φαγητού) του παιδιού:
Α. να ανοίγει εύκολα το lunch box και η συσκευασία που έχετε τα τρόφιμα, αν τα παιδιά πηγαίνουν νηπιαγωγείο– α’ δημοτικού δείξτε τους στο σπίτι πώς ανοίγουν,
Β. βάλτε ταμπελάκια με το όνομα του παιδιού, να είναι εύκολο να επιστραφεί το box ή η συσκευασία φαγητού,
Γ. πείτε στο παιδί να βοηθήσει στην προετοιμασία ,
Δ. επιλέξτε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, φρούτα, αρτοσκευάσματα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγό είναι οι επιλογές που θα βοηθήσουν το παιδί να είναι αρκούντως ενεργητικό,
Ε. κάντε το παιδί να είναι υπερήφανο για τις επιλογές φαγητού του, πείτε του ότι είναι “in” το γεύμα που έχει,
Στ. κρατήστε το ενδιαφέρον, πρωτοτυπήστε με ωραίες συσκευασίες, συνοδευτικά, μηνύματα ενθάρρυνσης και αγάπης