Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν φέτος τα Χριστούγεννα θέλετε να φτιάξετε μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε! Η απόλυτη σοκολατένια εκδοχή του αγαπημένου γλυκού των Χριστουγέννων!

Συστατικά

Για το σιρόπι
 
300 γρ. νερό
400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 στικ κανέλας
πορτοκάλι
75 γρ. γλυκόζη
200 γρ. μέλι
 
Για τα μελομακάρονα
 
240 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
1 ½-2 κ.γ. κανέλα
1 ½-2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
240 γρ. σπορέλαιο
110 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
120 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για τη σύνθεση
340 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ. σπορέλαιο
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι 
  1. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση και τη γλυκόζη.
  2. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά για 1 ώρα.
  4. Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. 
 
Για τα μελομακάρονα 
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά φούρνου και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά.
  6. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  7. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη. (Δεν ανακατεύουμε παραπάνω τη ζύμη από όσο χρειάζεται για να μη βγάλει το λάδι της.)
  8. Πλάθουμε 45-50 μελομακάρονα των 30 γρ. σε ομοιόμορφο σχήμα μήκους 3-4 εκ., περνάμε την επιφάνειά τους από μια κουτάλα αράχνη για να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του μελομακάρονου και τα τοποθετούμε στα ταψιά. (Αν δεν έχουμε αράχνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μια σχάρα είτε το πίσω μέρος από ένα πιρούνι.)
  9. Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  10. Επαναλαμβάνουμε για τα άλλα 2 ταψιά.
  11. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  12. Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα.
  13. Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα στο ταψί με τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. 
 
Για τη σύνθεση 
  1. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. 
  2. Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  3. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2 ½-3 λεπτά μέχρι να λιώσει ελαφρώς η κουβερτούρα.
  4. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, στραγγίζουμε για να φύγει η περιττή, και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
  6. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε. 

Καλή απόλαυση!!

Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Καλαμάτα το Άγιο Φως το βράδυ του Μ. Σαββάτου με πτήση της «Aegean»

Η Καλαμάτα θα υποδεχθεί το βράδυ του Μ. Σαββάτου 19 Απριλίου 2025 το Άγιο Φως, με ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας Aegean. Όπως έχει γνωστοποιηθεί μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τα Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, για πρώτη φορά, πτήση της Aegean θα αναχωρήσει στις 8:30 μ.μ. με

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ Δήμου Τρίπολης-Αυθορμητισμός, ευχές και μια ξεχωριστή συνέντευξη

Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, η επίσκεψή του στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Τρίπολης, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η δομή, πέρα από το πολύτιμο έργο της καθημερινής φροντίδας και υποστήριξης, «τρέχει» ένα μοναδικό εργαστήρι δημοσιογραφίας, μέσα από το οποίο οι φιλοξενούμενοι παίρνουν συνεντεύξεις, καταγράφουν ιστορίες και εκφράζονται με αυθεντικότητα, δημιουργικότητα και αγάπη

Δημήτρης Πτωχός: «Το έργο στο φράγμα του Ασωπού προστίθεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα μεγάλων παρεμβάσεων που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στην Πε

Υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπληρωματική σύμβαση για το έργο «Κατασκευή φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστου Δήμα και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης εκκινεί η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή

ΤΕΧΑΝ: Τέσσερις (4) Μεγάλοι Εκπαιδευτικοί Διαγωνισμοί Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα!

Η ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., πρωτοπόρος στον τομέα της κυκλικής οικονομίας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ