Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για τραχανά σούπα. Ιδανική για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες, για ένα θρεπτικό ορεκτικό ή και κυρίως γεύμα.
Συστατικά
1 κρεμμύδι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 σκ. σκόρδο
3-4 κλ. θυμάρι, φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. τραχανά ξινό
1.500 γρ. νερό
100 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
χυμό λεμονιού, άπό 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
ψωμί, σε φέτες
ελαιόλαδο
πιπέρι
θυμάρι, φρέσκο
μυζήθρα, τριμμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον τραχανά
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα ξύλο κοπής, και τρίβουμε πάνω σε αυτόν το κρεμμύδι χρησιμοποιώντας τον τρίφτη από τη μεγάλη πλευρά του με τις χοντρές λεπίδες.
- Τρίβουμε με έναν τρίφτη χειρός το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι το θυμάρι.
- Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και το θυμάρι.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσθέτουμε τον τραχανά, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και βράζουμε για 10 λεπτά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
- Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε δύο φέτες ψωμί, και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά, και αφαιρούμε τις φέτες ψωμιού.
- Μοιράζουμε τον τραχανά σε πιάτα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι και μυζήθρα.
- Σερβίρουμε με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
Καλή απόλαυση!!
Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com