Γάλα φυτικής προέλευσης: Το βασικό του μειονέκτημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη από την οποία ταλαιπωρούνται πολλοί άνθρωποι.

Η αντικατάσταση ωστόσο του αγελαδινού -ή κατσικίσιου- γάλακτος με άλλα είδη (π.χ. γάλα αμυγδάλου) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βασικών βιταμινών όπως η B12 και η D, αλλά και ασβεστίου.

Η άνοδος των φυτικών εκδοχών γάλακτος (βρόμης, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού κλπ.), αυξήθηκαν κατά 155% μεταξύ 2011 και 2013, σύμφωνα με σχετική έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη, μία κατάσταση όπου οι άνθρωποι έχουν έλλειψη της λακτάσης, ενός ενζύμου που τους επιτρέπει να χωνέψουν τη λακτόζη, το σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, περίπου 5% των Βρετανών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού όμως, παρουσιάζει ευαισθησία στη λακτόζη.

Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο γεννιέται χωρίς το ένζυμο λακτάση, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να διασπάσει τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα, ο μετεωρισμός, οι διάρροιες και οι κράμπες στο στομάχι.

Ο κίνδυνος

Η εξαίρεση όμως των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή ειδικών θρεπτικών ουσιών.

Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12 είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη διατήρηση υγιών των νεύρων και των αιμοπεταλίων.

Γι’ αυτό και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση, η οστεοπενία και η ραχίτιδα.

Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα φυτικής μεν προέλευσης αλλά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι το ασβέστιο υπάρχει μόνο στο αγελαδινό γάλα, το μπρόκολο όμως αποτελεί εξίσου καλή πηγή ασβεστίου.

Το θετικό της κατανάλωσης γάλακτος μη ζωικής προέλευσης είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, συμβουλευτείτε ειδικό.

onmed.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών (18/7/2024)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την 18/07/2024 ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) . Α] Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους της περιοχής εν γένει, για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια (χρήση πυρός για καύση χόρτων και κλαδιών, χρήση εργαλείων που δημιουργούν σ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο