Μπορώ να βοηθήσω;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες μιας γυναίκας που κακοποιείται και αναρωτιόμαστε, αν τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να στεκόμαστε απλοί θεατές.

 Σίγουρα το υποστηρικτικό δίκτυο είναι πολύ σημαντικό προκειμένου μια γυναίκα να μπορέσει να βρει τη δύναμη και να ξεφύγει από ένα βίαιο περιβάλλον. Μέσα στο υποστηρικτικό δίκτυο εντάσσεται και ο κοινωνικός περίγυρος, ο οποίος είναι σημαντικό να κάνει κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα αποφύγει.

Τι να κάνω;

  • Ενθάρρυνε τη γυναίκα να σου μιλήσει! Προσπάθησε να υπάρχει διακριτικότητα στην επικοινωνία, προσεγγίζοντάς τη όταν θα είναι μόνη και όχι μπροστά σε φίλους, συναδέλφους ή μέλη της οικογένειάς της.
  • Κάνε ανοιχτές ερωτήσεις, που δεν απαντώνται με ένα ναι ή όχι, έτσι ώστε η γυναίκα να μπορεί να ξεδιπλώσει τη σκέψη της και να εκφράσει το συναίσθημά της (“Πώς αισθάνεσαι;, Τι θα ήθελες για το μέλλον;”). Καλό είναι να κάνετε και μια άλλη δραστηριότητα ταυτόχρονα (να μαγειρεύετε ή να περπατάτε).
  • Διαβεβαίωσέ τη ότι ενδιαφέρεσαι για εκείνη, ότι είσαι εκεί για εκείνη και γίνε όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται (“μου φαίνεσαι πιεσμένη, χθες ήταν λίγο άβολος ο τρόπος που σου μίλησε, δε θέλω να σε πιέσω, σε ξέρω καιρό, θέλω να είσαι καλά”).
  • Άκουσε πραγματικά τι σου λέει, γίνε άτομο εμπιστοσύνης και έσω διατεθειμένος να τη βοηθήσεις σε ενδεχόμενη δίκη.
  • Πληροφόρησέ τη για ενδεχόμενους κινδύνους όπως ότι μπορεί να την παρακολουθεί ο δράστης, ότι θα προσπαθήσει να την απομονώσει από συγγενείς και φίλους και ενημέρωσέ τη πως θα μπορούσε να αφήσει κάποια πράγματα σπίτι σου ή χαρτιά σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει εκτάκτως από το σπίτι.
  • Πες της να καταγράψει οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει βία ή κάντο εσύ αν εκείνη δεν μπορεί (μώλωπες, καταστροφή περιουσίας κτλ).
  • Πες της να απευθυνθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες (τηλεφωνική γραμμή 15900) όπου μπορεί να έχει δωρεάν και 24ωρη ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.

Τι να ΜΗΝ κάνω;

  • Μην ασκείς κριτική! Μάλλον θα νιώσει ντροπή και θα αποκοπεί από σένα.
  • Μην της λες ότι πρέπει να φύγει. Δεν είναι ότι δεν το γνωρίζει, αλλά ότι είναι εγκλωβισμένη και δεν μπορεί. Αντιθέτως συζήτησε μαζί της για ένα σχέδιο ασφαλείας.
  • Μην κατηγορείς το δράστη. Μπορεί να την μπλοκάρει και να την ωθήσει να τον υπερασπιστεί.
  • Να έχεις πάντα υπόψη ότι δεν μπορείς να σώσεις τη γυναίκα, η ίδια μόνο πρέπει πραγματικά να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να την υποστηρίξεις στη δύσκολη διαδρομή της.

Μην ξεχνάς:

  • Με το διάλογο και την επικοινωνία μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα!
  • Ο θεατής στη βία, είναι συμμέτοχος στη βία!
  • Μπορείς να βοηθήσεις!
  • Καμία γυναίκα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ΜΟΝΗ!

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης

Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση, Ψυχολόγος Ξενώνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στήριξη της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέες Παραδόσεις Ιατρικού Εξοπλισμού

Στο πλαίσιο ενίσχυσης  δομών υγειονομικής περίθαλψης  αλλά και χώρων αυξημένης παρουσίας πληθυσμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό παρέδωσε: Στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Καρπούζη Γρηγόριο  μια    (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών. Στην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αλειφέρη Ελένη μια (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών Στον Διευθυντή του Κέντρου

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τετάρτη 17 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 17 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

Ευχαριστήρια Επιστολή

Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση οι τοπικές κοινωνίες, οι δωρεές για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων αποτελούν πανάκεια, τόσο σε κοινωνικό, όσο και ψυχολογικό επίπεδο.  Και όταν λαμβάνουν χώρα ανάλογες δωρεές οφείλουμε να τις αποδεχόμαστε και να τις επικροτούμε. Γι’ αυτό και η αποδοχή, εκ μέρους της Δημοτικής Επιτροπής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο