Στοματικό απόστημα: Μια δυσάρεστη διόγκωση στο στόμα ή και στο πρόσωπο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το  στοματικό απόστημα είναι ένα θορυβώδες πλην όμως αντιμετωπίσιμο φαινόμενο.

Συνήθως όλα ξεκινούν από ένα χαλασμένο και παραμελημένο δόντι.  Όταν αυτό νεκρωθεί, μικρόβια και τοξίνες περνάνε από το άκρο της ρίζας στους περιβάλλοντες ιστούς και ξεκινά  εκεί φλεγμονή.  Αυτή μπορεί να εξελιχθεί ήπια χωρίς συμπτώματα για κάποιο διάστημα, ή μπορεί να παραχθεί πύον σαν αποτέλεσμα μικροβίων, νεκρών κυττάρων και άλλων στοιχείων του οργανισμού. Αυτό είναι το απόστημα .

Το πύον συσσωρεύεται  αρχικά στην άκρη του δοντιού μέσα στο κόκκαλο, δίνοντας  έντονο πόνο στην επίκρουση ή και αυτόματα και αίσθηση  ότι το δόντι επιμηκύνεται. 

Στη συνέχεια το πύον περνάει στα μαλακά μόρια εμφανίζεται διόγκωση και ό πόνος υποχωρεί.

Στη συνέχεια το πύον προχωρά και εξαπλώνεται στο πρόσωπο προκαλώντας παραμόρφωση με συμπτώματα κακουχία, πυρετό,  ρίγος, αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και αύξηση της ΤΚΕ.

Η αρχική αντιμετώπιση είναι η προσπάθεια παροχέτευσης του πύου με σχάση όταν είναι αυτή δυνατή ή με διάνοιξη του δοντιού για να παροχετευτεί το πύον μέσω του ριζικού σωλήνα.  Παράλληλα  χορηγείται  ισχυρή αντιβίωση  για 7 συνήθως ημέρες  για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Στη συνέχεια αποφασίζεται η τύχη του δοντιού: αν θα εξαχθεί ή θα διασωθεί με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Σημαντικό  ρόλο στην εξέλιξη αλλά και την αντιμετώπιση παίζει η γενικότερη κατάσταση της υγείας του πάσχοντος. Η ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, η ανοσοκαταστολή, η καλή ή κακή φυσική κατάσταση κ.ο.κ

Εν θερμώ εξαγωγή  δεν απαγορεύεται αφού συνυπολογιστούν τα προαναφερθέντα.  Με αυτόν τον τρόπο αφ΄ενός απομακρύνεται η οδοντική εστία που τροφοδοτεί με μικρόβια και αφ’ ετέρου από το φατνίο παροχετεύεται μεγάλη ποσότητα πύου. Από την άλλη πλευρά με την βελόνα της αναισθησίας και τους χειρισμούς μπορεί να προκληθεί και κάποια διασπορά των μικροβίων. Γι’ αυτό η μέθοδος εφαρμόζεται με πολλή περίσκεψη και έχει να κάνει και με το πόσο εύκολη (άρα λιγότερες κακώσεις) είναι η εξαγωγή.

Μερικές φορές στα αρχικά στάδια του αποστήματος αυτό μπορεί να παροχετευτεί  αυτόματα δημιουργώντας ένα συρίγγιο. Αυτό είναι ένας σωλήνας που αδειάζει το πυώδες περιεχόμενο της κοιλότητας  στο στόμα κάθε φορά που αυτή γεμίζει. Βλέπουμε πότε μία ΄¨φουσκίτσα’’ και πότε ένα ‘’σπυράκι’’.  Σ’ αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα είναι ήπια και αποφασίζεται άνετα η τύχη του δοντιού.

medlabgr.blogspot.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

𝝖𝝢𝝖𝝟𝝤𝝞𝝢𝝮𝝨𝝜 𝝙.𝝚.𝝪.𝝖.𝝠. – Α.Θ. – 𝟭𝟴 𝝞𝝤𝝪𝝠𝝞𝝤𝝪 𝟮𝟬𝟮𝟰

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της πολύ αυξημένης κατανάλωσης νερού σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τις συχνές διακοπές υδροδότησης που αυτές συνεπάγονται, το παρεχόμενο νερό όλης της ευρύτερης εκτός σχεδίου περιοχής Λουτρακίου, του Ισθμού και της Δ.Κ. Ισθμίας, από αύριο 19/7/2024 και μέχρι νεώτερης σχετικής ανακοίνωσης, δεν θα πληροί τις προδιαγραφές του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης

Κώστας Τζιούμης: «Αναβαθμίζουμε τον φωτισμό ολοκλήρου του δήμου μας»

Στην υπογραφή σύμβασης για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και της αυτοματοποίησης συστήματος ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων του δήμου Τρίπολης προχώρησε την Πέμπτη (18/7/2024) ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας κ. Αλυσανδράτο της Sirec Energy. Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση 13.000 φωτιστικών με σύγχρονα φωτιστικά Led. Στόχος είναι να μειωθεί η

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια...

Τρίπολη: Φωτιά ξέσπασε στον Άγιο Βασίλειο

Το απόγευμα της Πέμπτης 18/7, ξέσπασε φωτιά στον Άγιο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο